vineri, 12 septembrie 2008

Transfagarasan

Poate cel mai spectaculos drum de masina din Romania este soseaua care leaga Muntenia de Transilvania, pe numele ei oficial DN7C, insa cunoscuta ca si Transfagarasan, este un traseu obligatoriu pentru orice impatimit al condusului si pentru oricine dornic sa vada niste peisaje mirifice, oferite de Muntii Fagarasi.

Soseaua cu serpentine in varf de ac traverseaza o zona presarata cu lacuri glaciare, cascade, viaducte si tuneluri. De fapt, Transfagarasanul este soseaua cu cele mai multe tunele si viaducte din Romania, inclusiv cel mai lung tunel din Romania, Tunelul Balea, care are 887 de metri si nu este luminat sau aerisit artificial.

Pentru cei care doresc sa guste din aventura Transfgarasanului, recomandat este sa porneasca de la sud spre nord. Din Muntenia, drumul porneste de dupa Curtea de Arges si se termina fix inainte de Sibiu, la intersectia cu DN1. Altitudinea inalta, zapada abundenta si temperaturile joase, dar si gradul inalt de dificultate a drumului fac ca acest traseu sa fie deschis doar cateva luni pe an, de la sfarsitul lui iunie pana inspre octombrie in anii caldurosi. Cat de mult este deschis din drum este specificat de mai multe ori inainte de a incepe propriu-zis urcusul, astfel ca puteti sa va informati din vreme daca veti putea traversa in partea cealalta sau nu.

Popasuri obligatorii pe Transfagarasan
Barajul Vidraru

Daca pornesti dinspre Pitesti inspre Sibiu, primul popas obligatoriu este Barajul Vidraru. Impresionanta constructie de 166,6 metri inaltimea formeaza Lacul de Acumulare Vidraru, iar turistii pot admira tot peisajul inconjurator de pe platforma Belvedere. Tot in aceasta zona sunt si Statuia lui Prometeu cu fulgerul in mana, simbolul electricitatii si Cetatea Poenari, fosta resedinta a lui Vlad Tepes, considerata in legende ca locul de intalnire al vampirilor. Tot aici a fost construita cea mai inalta platforma de bungee jumping din Europa. Pe lac, la cateva sute de metri de baraj, se afla debarcaderul de unde se organizeaza curse de agrement cu vaporasul.

Lacul Balea
Lacul glaciar Balea este un adevarat monument al naturii, un luciu de apa clara formata intr-un circ glaciar, si este un loc perfect pentru diferite sporturi. Vara se poate practica aici canotajul, iar iarna se patineasa, se joaca hockey sau curling. De fapt, Balea Lac este un adevarat centru de sporturi de iarna, organizindu-se numeroase competitii de sport extrem si putindu-se cobori pe un traseu de aproximativ 10 km, cu diferenta de nivel de 500m.

Cascada Balea

Situata mai jos de lac, inspre Sibiu, este accesibila vara pe drum rutier si iarna cu telecabina. Se afla la atitudinea de 1234 metri, iar caderea de apa are aproximativ 68 de metri.

Posibilitati de cazare pe Transafagarasan
De la locuri de camping, la pensiuni si cabane, gasesti aici intreaga gama. Pe malul lacului Vidraru, cunoscute sunt Cabana Valea cu Pesti si Cabana Cumpana, iar in jurul lacului Balea Cabana Balea Lac si Vila Paltinu.

Unde mananci?
Daca nu ti-ai adus cu tine gratarul, si vrei sa incerci oferta din zona, exista mai multe pensiuni sau chiar restaurante care sa iti satisfaca foamea generata de altitudinile inalte si aerul proaspat de munte. La Vidraru cunoscuta este Casa Argeseana, iar langa Balea Cabana Balea Lac, situata pe peninsula ce inainteaza in lacul glaciar dispune de restaurant. De asemenea, in numeroase locuri de popas de-a lungul drumului serpuitor prin munti poti opri pentru a cumpara diferite specialitati de la taranii care vand pe margine: fructe de padure, sirop concentrat facut in casa, porum fiert sau copt, cascaval dupa retete traditionale, o multime de bunatati menite sa te faca sa poftesti la ele.

0 comentarii:

Design by Dzelque Blogger Templates 2008

d1sco blog - Design by Dzelque Blogger Templates 2008