duminică, 4 noiembrie 2007

Cum se pot returna cărţile în universităţile americane?

Când am fost în America, un lucru pe care l-am observat aproape la tot pasul a fost că sistemele şi modul lor de lucru este centrat pe utilizator, beneficiar, client.

Spre exemplu, dacă îţi doreşti o carte anume, te duci la biblioteca din campusul universitar şi, dacă nu o găsesti în bibliotecă, apelezi la serviciul de împumut interbibliotecar, iar după câteva zile ai cartea. Solicitarea se acceptă numai în sistem on-line, prin completarea formularelor existente pe situl bibliotecii. Acest lucru este valabil pentru orice carte, deoarece biblioteca va căuta acea carte în toate statele Americii.

Dar, trebuie să returnezi orice carte pe care ai împumutat-o până la data indicată de bibliotecar. Nereturnarea cărţii până la acea dată, atrage după sine o amendă pentru ficare zi de întârziere. Iar aceasta nu este nici negociabilă, nici posibil de evitat, indiferent de strategia aplicată de studenţi.

Poţi să returnezi cartea oricând doreşti, chiar şi atunci când biblioteca este închisă.

Pentru a avea posibilitatea să returnezi cartea la bibliotecă şi atunci când aceasta este închisă, au fost puse la dispoziţia studenţilor un fel de coşuri pentru colectarea cărţilor împrumutate (vezi foto de mai jos). În fiecare dimineaţă, îninte de începerea programului cu publicul al bibliotecii, un angajat cu o maşinuţă specială, colectează cărţile din aceste coşuri. După această operaţiune, pe baza codului de bare existent pe fiecare carte, bibliotecarii înregistrează returnarea cărţii, chiar dacă studentul nu s-a prezentat personal la bibliotecă.

Cam aşa funcţionează în campusurile americane sistemul de împrumut şi returnare a cărţilor de la bibliotecă.

0 comentarii:

Design by Dzelque Blogger Templates 2008

d1sco blog - Design by Dzelque Blogger Templates 2008